KARAKTERISTIK SIFAT FISIKOKIMIA MIE INSTAN YANG DIBUAT DARI PROPORSI TEPUNG TERIGU DENGAN TEPUNG LIDAH BUAYA

Horna Horna, Budi Santosa, Wirawan Wirawan

Abstract


This study aims to get the right proportions between aloe vera flour and flour in the making instant noodles. Aloe vera flour substituting in making the instant noodles needs to be done as effort find a replacement wheat flour in the making instant noodles to reduce the use of wheat flour as the main ingredient.

This research used Completely Randomized Desigen (CRD) one factor as the factor proportions between flour and aloe vera. The proportions is as follows: T0= 100:0%, T1= 98:2%, T2= 96:4%, T3= 94:6%, T4= 92:8%, T5= 90:10%. Each treatment wes repeated 4 time so that obtained 24 samples.

The result showed thet treatment T1= 98% wheat flour : 2% aloe vera flour give the best result on the parameters of water content (13,697%), ash content (3,237%), protein content (13,333%), and the power of broken (1,850%). Of all the observed parametars showed aloe vera flour substitution con produce instant noodle with the best quality.



Penelitian ini bertuju untuk mendapatkan proporsi antara tepung lidah buaya dan tepung terigu yang tepat dalam pembuatan mie instan.Subsitusi tepung lidah buaya pada pembuatan mie instan perlu dilakukan sebagai upaya mencari pengganti tepung terigu dalam pembuatan mie instan untuk mengurangi penggunaan tepung terigu sebagai bahan utama.

Penelitian ini menggunakan rancangan acak lengkap (RAL) satu faktor sebagai faktornya yaitu proporsi antara tepung terigu dan tepung lidah buaya adapun proporsinya sebagai berikut: T0= 100: 0%, T1= 98 : 2%, T2= 96 : 4%, T3= 94 : 6%, T4= 92 : 8%, T5= 90 : 10%. Masing – masing diulang sebanyak 4 kali sehingga diperoleh 24 sampel.

Hasil penelitian menunjukan bahwa perlakuan T1= 98% tepung terigu : 2% tepung lidah buaya memberikan hasil terbaik pada parameter kadar air (13,697%), kadar abu (3, 237%), kadar protein (13, 333%), daya patah (1,850%). Dari semua parameter yang diamati memperlihatkan subtitusi tepung lidah buaya dapat menhasilkan mie instan dengan kualitas yang baik.

Keywords


Tepung Lidah Buaya; Mie Instan

References


Ary Syahputra. 2008. Studi Pembuatan Tepung Lidah Buaya (Aloe vera L.) Skripsi. Fakultas Pertanian. Universitas Sumatera Utara. Medan.

Conover, W.J. and R.L. Iman. 1982. Rank Transformation as a Bridge Between Parametric and Nonparametric Statistic. Amer. Stastistcian 35 : 124- 129.

Djuebaedah, 2008. Model Pengembangan Agribisnis Komoditi Lidah Buaya. http://www. Smecda.com, 15 oktober 2008.

Hartanto dan Lubis, 2002. Tanaman dan Kesehatan: Aloe vera si lidah buaya. Majalah Tumbuhan, hal 46, 50 – 51.

Meilgaard, M., Civille G.V., Carr B.T. 2000. Sensory Evaluation Techniques. Boca Raton, Florida: CRC Press

Misawaa, dkk., 2008. Administration of phytosterols isolated from Aloe vera gel reduce visceral fat mass and improve hyperglycemia in Zucker diabetic fatty (ZDF) rats. Obesity Research & Clinical Practice 2: 239—245.

Wina, 2012.Panduan Membuat Dan Menjual Aneka Mie.Agromedia. Jakarta.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.